NieuwIndisch Televisie

Dick schafer

oudindisch

Fragmenten uit de memoires van mijn vader ( 1911 - 1980)

MALANG

Ik weet niet, hoe lang we in ons eigen huis hebben gewoond, maar we verhuisden naar Malang, omdat Pa een aanbieding van het Soerabaja's Handelsblad kreeg om correspondent te worden in Malang, Dat was een promotie, want Malang is een veel grotere plaats dan Kedirie; er viel daar natuurlijk veel meer te beleven en over te schrijven. Boven zou Malang, dat op de hoogvlakte ligt, met z'n heerlijke klimaat natuurlijk veel beter zijn voor mij, want ik had nog steeds last van malaria.
Wij kwamen te wonen aan de Sofiastraat. Het was een vrij groot huis met een paviljoen. Tegenover ons huis was een lagere school, de Neutrale School. Dat zou zeer gunstig voor mij zijn, maar er was geen plaats voor mij, volgens Ma (dat hoorde ik later) een soort discriminatie. Het schoolhoofd, een Hollander, wou liever geen Indische Nederlanders op school hebben. Later, toen hij aan de weet kwam, dat Pa correspondent was van het Soerabaja's Handelsblad, draaide hij bij, maar toen had ik al plaats aan een andere school, veel verder, een Protestantse lagere school. 't Lag heel mooi aan de Brantas in een dal. Ik kwam in de zevende klas.

 

Heading Level Two On Page

Zoals vaak met slepende ziekten, brak de ma-laria door klimaatverandering in hevige mate bij me uit. Ik was de eerste maanden vaak en hevig ziek geweest. In het begin zo hevig, dat ik langdurig ziek was. Ik had hoge koortsen, tot 40, 41 graden toe. We hadden als huisarts een Zweed, een grote, blonde man. Kininepillen hielpen niet meer. Toen kreeg ik kinine injekties, pijnlijk, maar veel hielp dat ook niet. Ma was wanhopig. De dokter wist niet wat hij moest doen. Ik herinner me nog goed, hoe Ma en de dokter aan mijn bed stonden en dat Ma begon te huilen. Ik denk, dat de dokter me zo'n beetje had opgegeven.

Als laatste redmiddel gaf hij me toen Salversan injecties om mijn bloed te zuiveren. Eindelijk had hij goede resultaten. Ik knapte op. Tussen de malaria-aanvallen door, waren er perioden, dat ik me vrij; goed voelde.

Tesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.

Heading Level Three On Page

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo.

l>